Reklama
 
Blog | Zuzana Pilzová

Kam kráčíš, Česko?

Nacisté vyvraždili Židy, my se zbavili Němců a nakonec se oddělili i od Slováků. Z původně multikulturní středoevropské země jsme vykutali ten náš charismatický kulturní monolit, ve kterém statečně diskriminujeme poslední zbylou menšinu Romů a bojíme se všeho nového. 

Tak jde čas v Česku. V letech 1948 – 1989 více než 200 000 československých ekonomických migrantů a politických uprchlíků uteklo před represivním režimem na demokratický západ. Většina získala azyl. Ti perzvekvovaní a nesehnutí a jakoby myšlení těchto lidí v dalších dějstvích naší země chybělo.

   

 

Reklama

Během deseti let 1993 – 2003 dostala ČR 67 000 žádostí o azyl, v letech 2009 – 2014 přibližně 1000 ročně. Z 67 000 žádostí ČR akceptovala 1300 osob, tj. 1,95%. Pro srovnání míra udělení azylu byla v roce 2001 u nás 0,5%, v Polsku 5,8 %, Německu 15,9 % a Rakousku 25,5 %. Ano, mezi přijatými byli vedle Ukrajinců i muslimové z Bosny, Afghánistánu a Sýrie. Ne, apokalypsa nenastala u nás ani na Západě. Navíc data ukazují, že ani za patnáct let u nás stále skoro žádní muslimové žít nebudou. Škoda – možná by to náš neopodstatněný strach vyléčilo nejlépe: studie příznivců Pegidy v Německu ukázala, že v oblastech, kde žije více migrantů, je méně xenofobů. A obráceně, tak jako u nás – téměř žádné muslimy nemáme, ale o to víc se jich bojíme

 

A jedeme dál, navzdory věčnému lamentování přicházejí povzbudivá čísla:

*2012: Eurostat: ČR patří mezi země s nejnižší úrovní chudoby v EU

*2013: 14 pacientů ze Sýrie přivezeno na léčení do ČR

*2014: OECD: ČR mezi zeměmi s nejnižší mírou chudoby

*2014: Světová uprchlická krize se dostává k rekordním 50 miliónům

Reakce české veřejnosti stále nulová, žijeme tradičně prezidentovýma vulgaritama, počasím a dopravou.

 

2015:

– ČR odkládá léčbu dalších 15 syrských dětí jako příliš komplikovanou a nákladnou. Nerozumím proč nepřivést jiných 15 nemocných dětí, mezi 4 milióny uprchlíků by se jistě našly. Jinak je to bezesporu moudré ekonomické a bezpečnostní rozhodnutí. Jak známo, děti představují velkou hrozbu. Ještě že se naši státníci o náš blahobyt tak dobře starají, hrdost! Srovnej: 15 dětí odmítnutých na léčení v roce 2015 versus 669 zachráněných v roce 1936 Britem Sirem Wintonem (kterému za to hrozila smrt). Ekonomické hledisko je také zcela pochopitelné, vždyť podle serveru www.globalrichlist.com Češi patří mezi 4,4% nejbohatších lidí světa. A pokud jste mezi těmi 3% zaměstnanců, která berou minimalní mzdu 9200kč, gratuluji, stále se máte lépe než 82% lidí na světě. 

– UNHCR: Počet uprchlíků ve světě je nejvyšší od druhé světové války. Bez domova je 60 miliónů lidí. Polovina jsou děti. Česká republika se na tomto globálním průseru podílí hrdiným odmítnutím kvóty na 1328 žádostí o azyl (mimochodem, příspěvek EU by byl 6000 EUR/1os.). Později činíme akt milosrdenství přijmout pár stovek lidí. Ano, to zajisté odpovídá našim možnostem. A ano, od migrantů – těch 110 tisíc českých ekonomických v Británii a Německu nevyjímaje – je zcela legitimní chtít se mít lépe, chtít pro svou rodinu to nejlepší, to je podstatou migrace a je to jedno ze základních lidských práv společných nám všem. Ne, lidská práva není sprosté slovo. Všichni chceme to samé. A ne, všichni neutíkají na Západ: přes 80% všech uprchlíků zůstává v sousedních nejchudších zemích třetího světa.

 

Přestože migrace je stará, jak lidstvo samo, azylová politika byla pro většinu české veřejnosti až do letošního roku terra incognita. Letos náš společenský výkvět skrze Novinky objevil svět za Rozvadovem a za Jadranem. Nevíme, jaký je rozdíl mezi emigrantem, imigrantem a uprchlíkem, netušíme, jaká je unijní a česká azylová politika, ale to nám nebrání být proti ní. A těm neukřičenějším sprejovat nesmysly na prostěradla a vytvářet bludy jako ilegální imigrant.

 

Vzhlížíme k německým autům a švédskému nábytku, francouzskému vínu a italským botám, britské literatuře. Západ je pro nás inspirace v byznysu a řízení firem, vědě a výzkumu, urbanismu, you name it. Že ne? Tak jeďte jednou na dovolenou do Ruska. Ukazujeme si na západ jako vzor při spílání korupci, životnímu prostředí, kvalitě služeb. Dokud nedojde od braní k dávání. Najednou nechceme vidět, že západ je víc než ty kvalitní komodity a čistá města, která všichni tak rádi. Že stojí na hodnotách, mezi které patří právě i ta solidarita. Vztekáme se, když nás někdo označí za východní Evropu, v rozvojových zemích házíme ramena, že my jsme ti bohatí a vyspělí. Do té doby, než bychom měli této roli dostát. Obratně otočíme, že jsme chudáci, že na to nemáme a vracíme tím tak sami sebe na východ se vším, co k tomu patří. Jsme vyspělí, ale ještě tu roli nezvládáme. Nechceme vidět základní: že k právům patří i povinnosti.

 

Prý máme radši pomáhat v zemích třetího světa. Výborně, odtud můžeme začít, na tom se shodneme beze zbytku. Tak proč to neděláme? Jako člen EU dlouhodobě neplníme závazek přispívat na ODA (Official Development Assistance) ani 0,3% HDP, tuplem pak 0,7% jako člen OSN. Přispíváme 0,1% (a klíčové globální konference, která se koná příští týden a řeší výhled na další roky se – ani v kontextu uprchlické krize a navzdory naší proklamaci – neúčastníme). Chápu ale, že tyto informace nás nezajímají jako to, jestli a kolik zvládneme odčerpat miliard z dotací. Jen v roce 2012 jsme skrze ně získali 114 miliard a odvedli 40, tolik k těm právům a povinnostem.

 

Populisté, dovolávající se našich hodnot, jsou právě těmi, kdo je nectí. Nevšimli si, že jsme vyrostli z těch křesťanských a že představitelé zdejších církví (tady a tady) volají po solidaritě s bližními a odsuzují nenávist. Stejně jako ji odsoudil konečně i premiér a ministr vnitra, rektoři vysokých škol, primátorové a další. Tak jménem koho řvou a vyhrožují? Mým a desetitisíci dalších ne. Stop nenávisti: www.stopnenavisti.cz

 

 

Zdroje a další informace

BBC, tři příběhy středozemních uprchlíků http://www.bbc.com/news/world-32782655 

Specializované zpravodajství ze zemí třetího světa http://newirin.irinnews.org/global-refugee-crisis/

Shrnutí české azylové politiky 

http://aa.ecn.cz/img_upload/9e9f2072be82f3d69e3265f41fe9f28e/PINF_Azyl.pdf

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, kompletní statistiky http://www.unhcr.org

Skvělá aplikace ekonomického postavení v globálním měřítku http://www.globalrichlist.com/

http://www.datovazurnalistika.cz/kolik-bude-v-cesku-muslimu-za-15-let-porad-skoro-zadni/

http://www.datovazurnalistika.cz/cr-1-zadatel-o-azyl-na-10-000-obyvatel/

Český statistický úřad https://www.czso.cz/csu/cizinci/cizinci-pocet-cizincu

Ministerstvo vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cizinci-s-povolenym-pobytem.aspx